Wat is dividend

Dividend
Wanneer een onderneming winst maakt, wordt over het algemeen een gedeelte hiervan uitgekeerd aan de aandeelhouders. Aandeelhouders hebben voor elk aandeel dat zij hebben recht op de uitkering van een dividend.

Ex-dividend aandelen
Betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de voorafgaande periode. Op de dag voor de “ex dividend datum” wordt bepaald welke beleggers “Aandeel X” in bezit hadden, en dus recht hebben op het dividend. Hierna noteert “Aandeel X” ex dividend, en zal de waarde van het aandeel zakken met de hoogte van het dividend (behoudens normale koersbewegingen). Meestal wordt bij de presentatie van de jaarcijfers de hoogte van het uit te keren dividend bekend gemaakt.

Betaalbaarstelling dividend: De dag dat “Aandeel X” over gaat tot uitbetaling / uitkering van het dividend.

Voorbeeld

Uw belegt uw aandelen in de bijvoorbeeld Ohra. En u als belegger bezit u de aandelen op de ex-dividend datum. Zij stellen een dividend van € 1 beschikbaar en de koers van een aandeel is € 19, dan wordt de openingskoers op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat theoretisch gezien € 19 – € 1 = € 18. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er vanwege nieuwsfeiten een duidelijk andere openingskoers uit de bus komt. De daadwerkelijke uitkering van het dividend vindt altijd later plaats dan de datum dat een fonds ex-dividend gaat. Om recht te hebben op het dividend moet het aandeel op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat in het bezit zijn van de belegger. Beleggers die het aandeel dat dividend uitkeert op de dag dat het aandeel ex-dividend gaat of later kopen, hebben geen recht op de dividenduitkering. Het rendement wordt berekend door het dividend te delen door de beurskoers.

Interimdividend
vooruitbetaald deel van het dividend
Stockdividend (stock)
De onderneming keert dividend uit in aandelen. Er wordt dan gerekend met een dividendpercentage over de aandelen die de belegger in bezit heeft. Wanneer een belegger 1000 aandelen “Aandeel X” heeft en “Aandeel X” een stockdividend van 4% uitkeert, krijgt de belegger er 40 aandelen “Aandelen X”  bij.

Cashdividend
De onderneming keert dividend uit in contanten

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s