Prijsbepalende factoren van een aandeel

De waarde van een aandeel wordt door een groot aantal factoren beïnvloed. Bij aandelen op de effectenbeurs worden verhandeld is de beurskoers daarom vaak moeilijk te voorspellen. De financiële situatie van – en de vooruitzichten voor – de onderneming spelen daarbij uiteraard steeds een rol van betekenis naar de beurskoers staat onder invloed van een groter aantal factoren.

Macro-economische factoren

Macro-economische factoren, zoals de fase waarin de conjunctuur verkeert en de hoogte van de rente spelen eend duidelijke rol bij de ontwikkeling van de beurskoersen.

Een rentestijging zal er bijvoorbeeld toe leiden, dat beleggen in obligatie aantrekkelijker wordt. Maar diezelfde rentestijging heeft ook een minder gunstige invloed op de conjunctuur en dus op de winstvooruitzichten, In feite kan een verwachte rentestijging – bijvoorbeeld als gevolg van signalen die wijzen op toenemende inflatie – al voldoende zijn om de beurskoersen te doen dalen.

Uiteraard is er ook een samenhang tussen de conjuncturele ontwikkeling van een land en de valuta van dat land. De valutakoers kan op haar beurt ook weer de beurskoersen van bepaalde aandelen beïnvloeden. Een bekend voorbeeld is de koers van Ahold, die gevoelig is voor de ontwikkeling van de dollarkoers.

Meso-economische factoren

Hierbij kan worden gedacht aan de economisch en technologische ontwikkelingen in de verschillende sectoren van het bedrijfsleven. De economische ontwikkelingen in de sectoren hangen uiteraard nauw samen met de fase waarin de conjunctuur verkeert. De technologische ontwikkelingen kunnen de winsten in een sector – en dus ook de beurskoersen – eveneens beïnvloeden. Bijvoorbeeld internet, geldautomaten.

 Micro-economische factoren

Onder de micro-economische factoren verstaan we onder andere de invloed van de gerealiseerde en verwachte winsten van de bedrijven binnen de verschillende sectoren. De beurs blijkt in praktijk heel sterk te anticiperen op de winstverwachtingen. Hierdoor komt het regelmatig voor, dat een gepubliceerde fraaie winst over het afgelopen jaar, in combinatie met een terughoudende winstprognose voor het komende jaar, leidt tot een (forse) koersdaling. Ook de door de ondernemingen gevoerde dividendpolitiek is van invloed op de beurskoers. Als een onderneming bijvoorbeeld per traditie een stabiel dividend uitkeert zal de beurskoers daarvan in de praktijk steun ondervinden omdat er een mate van zekerheid is over het te ontvangen dividend.

Overige factoren

De politieke toestand in de wereld. Bij (ernstige ) politieke onrust kan het voorkomen dat er massaal aandelen worden “gedumpt”. Bij eens stabiele toestand bestaat er meer vertrouwen in de bestendigheid van het economisch beleid. Denk aan Griekenland en de euro.

Beurskoersen beïnvloeden elkaar onderling. De AEX zullen zich niet gemakkelijk kunnen onttrekken aan de invloed van de koersontwikkeling op Wall Street.

Ook analyses van vooraanstaande analisten kunnen een rol spelen. Als er door zo’n analist concrete verwachtingen worden uitgesproken over een bepaald aandeel, dan kan dit invloed hebben op de beurskoers van dat aandeel.

Een ander bekend verschijnsel dat invloed heeft op de beurskoersen is het sentiment. Het kan heel goed zijn dat er geen fundamentele reden aan te wijzen is voor een bepaalde koersbeweging.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s