Risico’s van een aandeel

Het totaal risico van een individueel aandeel kan worden opgesplitst in een systematisch risico en specifiek risico.

Systematisch risico

Ook wel marktrisico genoemd, vloeit voort uit factoren die van invloed zijn op alle aandelen, bijvoorbeeld de economische groei van een land en de rentestand.

 Specifiek risico

Het specifieke risico is het risico dat specifiek voor een bepaald aandeel geldt, bijvoorbeeld er gaat een afzetmarkt verloren of het bedrijf gaat failliet.

Dit specifieke risico kan worden gereduceerd door diversificatie. Diversificatie betekent bij een aandelenbelegging meestal dat belegd wordt in bedrijven met verschillende karakteristieken. Hierdoor is de kans immers het grootst dat de rendementsbewegingen verschillen. Zo kan gekozen worden voor een portefeuille met bedrijven uit verschillende regio’s of sectoren. Een andere mogelijkheid is een combinatie van bedrijven die in verschillende mate gevoelig zijn voor de stand van de conjunctuur.

Hoe groot is de risicoreductie als gevolg van het beleggen in aandelen van meerdere ondernemingen? Een antwoord hierop geeft de navolgende grafiek waarin het aandeel bedrijven in een Nederlandse aandelenportefeuille is afgezet tegen het risico (gemeten als standaarddeviatie van de rendementen).

 

 Te zien is dat over de gemeten periode het risico van een gemiddelde portefeuille (voor één fonds) afnam van 36% tot net boven de 18% (voor de aandelenmarkt als geheel).  Bovendien is duidelijk dat deze risicoreductie al voor het het grootste deel is gerealiseerd met een portefeuille waarin tussen de 10 en 15 verschillende aandelen zijn opgenomen (bron: Rabobank).

Uiteraard kan ook een diversificatie worden gerealiseerd door de aandelenportefeuille uit te breiden met internationale aandelenbeleggingen. Het vergelijken van de resultaten van internationale beleggingen ten opzichte van een aandelenbelegging is lastig. De internationale indices worden weergegeven in lokale valuta. Dit kan grote verschillen veroorzaken in de rendementen die werkelijke internationaal behaald worden.

Wie op de Nederlandses aandelenbeurs belegt, belegt in feite over de hele wereld. Het aandeel Unilever heeft zijn vleugels uitgespreid van Alaska tot Zuid-Afrika en van Rotterdam tot Tokio.

Een onderneming als Royal Dutch Shell haalt bijvoorbeeld meer dan 90% van omzet buiten Nederland, over alle continenten verdeeld.

Uiteraard blijft overeind, dat een optimale risicospreiding het best kan worden bereikt via internationale diversificatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s