Analisten denken voorwaarts en weten het achteraf.

on

Onderstaande artikel staat op de site van de telegraaf  en zoals elk jaar zijn de analisten weer positief. Wij zullen zien aan het eind van het jaar zien of de “zogenaamde” experts het bij het rechte eind hebben. 

Voorzichtig optimisme beursexperts over 2012

door onze beursredactie
(bron de telegraaf  03-01-2012)
AMSTERDAM –  Het teleurstellende koersverloop van de AEX in 2011 heeft het enthousiasme onder beursexperts voor de komende 12 maanden getemperd. Zij houden gemiddeld rekening met een bescheiden stijging van 7,3% aan het einde van 2012. De voorkeur van de professionals bij de individuele aandelen gaat voor het komend jaar uit naar RD Shell en PostNL. Dat is af te leiden uit een enquête van Corné van Zeijl, vermogensbeheerder van SNS Asset Management, onder 104 beursexperts.

 
 
Foto: DIJKSTRA BV
 

De AEX-index moest vorig jaar flink terrein prijsgeven mede door de voortslepende Europese schuldencrisis en verloor per saldo 11,9%. De beursexperts hadden vooraf nog een zonnige blik en voorzagen voor 2011 een gemiddelde winst van 11,2%.

Dit jaar houden ze een behoorlijke slag om de arm met een ultimostand voor de AEX in 2012 van 335 punten, een plus van 7,3%. Dat is één van de magerste prognoses sinds het begin van deze enquête in 1994. Bijna een kwart van de ondervraagde experts verwacht zelfs een daling van de hoofdgraadmeter. Bijna een derde denkt echter dat de AEX in de komende 12 maanden door kan stijgen tot boven de 350 punten.

Binnen de AEX zien de professionals in 2012 het meeste brood in RD Shell. Het aandeel van de oliegigant kwam in 2011 als beste uit de bus en de verwachting van de experts is dat Shell de opmars voortzet. Daarnaast is PostNL populair vanwege de stijgende postzegelprijs en de aanpak van de pensioenproblemen. ArcelorMittal kan eveneens op interesse rekenen dankzij de verbeterde gang van zaken van de Amerikaanse economie. Randstad en Fugro complementeren de favorietenlijst.

Aan de andere kant hebben de experts de komende 12 maanden weinig vertrouwen in de beursprestaties van Air France KLM ondanks de zware aderlating in het afgelopen jaar. Het vorig jaar goedpresterende ASML is ook niet geliefd. Verder zijn Heineken en Reed Elsevier uit de gratie. De verwachtingen voor vastgoedfonds Corio zijn eveneens laaggespannen mede vanwege de vrees voor tegenvallende consumentenverkopen in zuidelijke eurolanden.

De ondervraagde experts bogen ook het hoofd over de vooruitzichten van de individuele aandelen in januari. Over deze maand steekt ING er met kop en schouders bovenuit als meest gewilde aandeel. RD Shell volgt op enige afstand. Ahold, ArcelorMittal en Fugro staan verder in de top vijf van populaire fondsen in de eerste maand van het jaar.

Heineken en KPN daarentegen bungelen deze maand onderaan in de lijst met minst favoriete aandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s