Wolkenkrabbers zijn waarschuwing voor economische crisis

De bouw van extreem hoge en dure wolkenkrabbers is in veel gevallen een voorteken van economische terugval. Dat stellen analisten van de Britse zakenbank Barclays Capital in hun jaarlijkse Skyscraper Index, aldus de BBC en dagblad Trouw woensdag 11 januari.

(bron: vastgoedmarkt.nl)

De bank analyseerde gegevens uit de laatste 140 jaar. Steeds was er aan het eind van een lange economische bloeiperiode een hausse in het oprichten van exorbitante gebouwen en wolkenkrabbers. Factoren die daaraan bijdroegen waren gemakkelijke toegang tot goedkoop krediet, relatief lage grondprijzen, speculatie en overdreven optimisme over de economie.

Kort na zo’n hausse volgde steeds een periode van recessie. Voorbeelden die Barclays Capital noemt zijn de economische crisis van 1929, de oliecrisis van 1973 en de Azië-crisis van 1997. De eerste werd voorafgegaan door de bouw van het Empire State Building in New York. De Sears Tower in Chicago, voltooid in 1974, kan worden gezien als een voorbode van de economische rampspoed van de jaren zeventig. En kort op de bouw van de Petronas Towers in Kuala Lumpur in 1997 volgde de financiële crisis in Azië.

Nog tijdens de bouw van de Burj Khalifa in Dubai (828 meter hoog, kosten 4,1 miljard dollar) eind 2009 raakte dit emiraat in grote geldproblemen. Momenteel is vooral in China en India veel hoogbouw gaande. Wereldwijd zijn nu 150 wolkenkrabbers in aanbouw, waarvan honderd in China. Dat zou voor investeerders een omineus voorteken moeten zijn, aldus Barclays. Waar op zo’n grote schaal geïnvesteerd wordt in hoogbouw, dreigt volgens de analisten een zeepbel te ontstaan.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s