Gaat de trend draaien in maart?

on

Ontwikkeld maart zich als trendmoordenaar? 

In maart 2000 barstte de internetzeepbel. Toen kwam maart 2009 en de grote bearmarkt van 2007-2009 blies zijn laatste adem uit. 

Maar voordat u bang wordt voor de reputatie van maand maart laten we eerst kijken naar de historische cijfers. Er is slechts een kans van 8% dat de bullmarkt in maart tot een einde zal komen. De andere maanden van het jaar laten soortgelijk percentages zien.

 Met andere woorden, maart is niet specialer dan de rest van het jaar.

Afbeelding

Om een dergelijke analyse uit te voeren moet je wel eerst criteria bepalen wanneer bull- en bearmarkten beginnen en eindigen. De criteria die vaak wordt gebruikt zijn die van Ned Davis Research, het institutionele onderzoeksbureau van Amerika. 

 Volgens dit bureau moet de volgend drie voorwaarden aangehouden worden voor een bullmarkt:

1. minimaal een stijging van 30% voor de Dow Jones Industrial Average in
    de laatste 50 kalenderdagen
2. minimaal een stijging 13% van de Dow in de afgelopen 155 kalender  
   of
3 een verandering in de trend van ten minste 30% in de The Value Line Composite

Een bearmarkt impliceert de inverse van deze drie criteria.

Op basis van bovenstaande definitie, is de grote trend op de beurs 68 keer verandert sinds het begin van de vorige eeuw. Als je deze trend wijzigingen willekeurig  zou verdelen over alle 12 maanden van het jaar, dan zou je verwachten dat zes van hen plaats zal vinden in een bepaalde maand.
Wat bleek, slechts vijf van de wijzigingen vond plaats in maart. De maanden met het grootste aantal trendwijzigingen van de afgelopen eeuw waren de maanden September, Oktober en November met elk negen.

Dit klein onderzoekje wil niet zeggen dat de maand maart ons trakteert op een gratis ritje. Immers, er zijn onzekerheden genoeg. Denk alleen maar aan een Grieks faillissement, een Europese recessie of geopolitieke chaos in: Rusland, Syrië of Iran.

(*The Value Line Composite Index is samengesteld uit bedrijven die zijn opgenomen in de Value Index Investment Survey. In deze index zitten op dit moment 1626 bedrijven uit de volgende indices: American Stock Exchange 8 bedrijven, Nasdaq 511 bedrijven, New York Stock Exchange 1087 bedrijven, Toronto Stock Exchange 20 bedrijven. Bron: Wikipedia)
Overgenomen van MarketWatch March 1, 20120 Mark Hulbert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s