De NL kapitaalmarkt

De Nederlandse kapitaalmarkt
Een onderneming kan zich voor de financiering van haar activiteiten wenden tot de huisbankier. Een andere mogelijkheid is het aantrekken van kapitaal op de kapitaal­markt. Hierbij gaat de onderneming als vrager van geld op zoek naar aanbieders in de vorm van institutionele beleggers of particuliere beleggers.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een tweetal vormen van kapitaal, namelijk eigen en vreemd vermogen.

Het aantrekken van eigen vermogen vindt plaats door middel van de uitgifte van aandelen. De aanbieder van geld, de aandeelhouder, wordt mede-eigenaar van de onderneming en krijgt recht op een deel van de ondernemingswinst. Dit dividend is afhankelijk van de resultaten die de onderneming behaalt.

Ook het aantrekken van vreemd vermogen gebeurt door middel van een emissie. Maar in dit geval van obligaties. De koper leent geld aan de instelling en ontvangt daarvoor een vergoeding in de vorm van rente. Deze rente wordt vantevoren vastges­teld.

De belangrijkste partij op de Nederlandse obligatiemarkt aan de vraagkant is de Nederlandse Staat. Ook semi-over­heids­in­stellingen en financiële instellingen zoals de grote banken en verzekeraars maken gebruik van obliga­ties.

Daarnaast zijn in mindere mate zowel binnenlandse als buitenlandse ondernemingen, zoals Credit Suisse en Unile­ver, actief op de Neder­landse obligatiemarkt.

De aanbieders van geld zijn institutionele beleggers en particuliere beleggers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s