Beleggen in 5 stappen

on

Wat is nu beleggen:

Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Het beleggen wordt ook wel omschreven als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst.

Iedereen is in de praktijk direct of indirect belegger. Al maakt men veelal een onderscheid tussen sparen en beleggen, in feite heeft men het over vrijwel hetzelfde: we zetten geld uit tegen een vergoeding en lopen daarbij risico.

Zelfs bij een spaartegoed waarvan men zeker weet dat men altijd minimaal het ingelegde geld zal terugkrijgen, loopt men risico. In de eerste plaats heeft men het debiteurenrisico, de spaarbank kan immers failliet gaan. Een veel groter risico op de lange termijn is het inflatierisico. Indien over de waarde van het spaartegoed een lager rentepercentage wordt uitgekeerd dan de geldontwaarding wordt men in de praktijk alsnog armer. Iedereen die bijdraagt aan een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar zet daarmee gelden uit in obligaties en aandelen, soms in combinatie met afgeleide producten als opties en beleggingen in hedgefondsen.

Maar hoe gaat u beginnen met beleggen. Daarvoor heb ik een 5-stappenplan gemaakt waarin ik alle onderdelen om te beleggen stap-voor-stap beschrijf:

In 5 stappen gaan beleggen

Stap 1. Bepalen beleggingsstrategie
Stap 2. Beperken risico
Stap 3. Koopsignalen bepalen
Stap 4. Bepalen broker
Stap 5. Discipline

Stap 1. Vaststellen beleggingsstrategie

Voordat u gaat beleggen, is het goed om te weten met welk doel u wilt beleggen en hoelang u het geld kunt missen. Een strategie helpt u om gestructureerde keuzes te maken en beslissingen te nemen. Een strategie moet aansluiten bij uw persoon en situatie.
Hebt u het geld binnen een jaar weer nodig. Gaat het om extra inkomen voor later, pensioen of zoekt u een hoger rendement dan de rente die u op een spaarrekening ontvangt? Kort gezegd: hoe korter de beleggingshorizon, des te minder risico u wilt lopen. Oftewel, geleidelijk minder beleggen in aandelen.

Meer over het vaststellen van een beleggingsstrategie

Stap 2. Beperken risico

Behalen van rendement is niet vanzelfsprekend. Beleggen is beslissen in onzekerheid en daar horen verliezen ook bij. Verliezen vermijden is belangrijker dan rendement najagen.
Kijk eerst naar het risico, dan pas naar het rendement. Risico kunt u van te voren inschatten en geheel of gedeeltelijk afdekken. Rendement wordt door de markt bepaald. Anders gezegd, risico kunt u beïnvloeden, rendement nooit.

Meer over het beperken van het risico

Stap 3. Koopsignalen bepalen

Laat u niet verleiden door allerlei koopadviezen van banken, maar ontwikkel zelf een visie. Niemand weet wat de koers morgen gaat doen. U slaat alleen toe als een aandeel volgens úw koopcriteria koopwaardig is.

Meer over het zelf bepalen van koopsignalen

Stap 4. Bepalen broker

Bij een online broker kunt u onder meer handelen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Als u gebruik maakt van een goedkope online broker, dan hoeft u de hoge kosten die banken in rekening brengen niet terug te verdienen. U maakt dan sneller winst op uw beleggingen

Meer over het kiezen van een broker

Stap 5. Discipline

Om vast te houden aan de methode die jezelf bepaald hebt is wel enige discipline nodig. Laat u dus niet leiden door emotie. Ook als het goed lijkt te gaan, of als het verschrikkelijke slecht gaat, moet rationeel en systematisch te werk blijven gaan. Dit zal in de praktijk nooit helemaal lukken, maar als u voor een systeem heeft gekozen zal het u waarschijnlijk wel lukken om u emoties onder controle te houden.

Meer over discipline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s