Stap 1: Vaststellen beleggingsstrategie

on

Stel, u koopt een wereldwijd aandelenfonds en daarnaast belegt u een deel van uw geld in veilige obligaties of een deposito met een vaste rente. De aandelen leveren op lange termijn meer op, maar bewegen op korte termijn heftiger. Naarmate de datum waarop het vermogen direct beschikbaar moet zijn dichterbij komt, wordt het behoud van wat u hebt opgebouwd belangrijker. Om het risico op vermogensverliezen door een plotselinge beurs dip te verkleinen, moet het percentage aandelen in de portefeuille daarom geleidelijk afnemen.

Nu kunt u ingewikkeld doen met risicoprofielen zoals de meeste financiële instellingen doen, maar een makkelijke vuistregel om het gewenste aandelenpercentage vast te stellen is het nemen van de gemiddelde levensverwachting in Nederland min uw eigen leeftijd.


*= Gemiddelde levensverwachting van 80 minus uw eigen leeftijd. Bent u 30, dan mogen aandelen voor 50% van uw beleggingen uitmaken. De rest van uw vermogen koopt u staatsleningen en/of stort het geld op een spaarrekening.

Elk jaar moet u dus even nagaan wat de verhouding is tussen de waarde van de aandelenportefeuille en de vastrentende beleggingen. Begint u net met pensioenbeleggen dan kunt u dit bijsturen door periodiek meer of minder in aandelen dan wel obligaties te stoppen. Naarmate het opgebouwde vermogen groter wordt, moet u wellicht ook tussentijds een deel van de aandelenportefeuille verkopen om de gewenste verhouding tussen aandelen en obligaties te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s