Stap 2: Beperken risico

on

Voordat u gaat beleggen moet u altijd stilstaan bij de gedachte: Wat als mijn visie niet uitkomt? Wat zijn dan de gevolgen voor mijn portefeuille en wat is mijn risico? Beleggen draait namelijk niet om rendement en al helemaal niet om winsten die u had kunnen maken, maar om het beperken van het risico. Eenmaal het risico uit het oog verliezen door hebzucht of een obsessie voor rendement, kan resulteren in een bijna onherstelbaar verlies. Door vooraf te bedenken wat de gevolgen kunnen zijn wanneer uw visie onjuist is, kunt u vooraf ook bepalen hoe u uw risico’s wilt beperken of op welk niveau u ingrijpt. Vooraf ‘als’ denken is dus verplicht, achteraf ‘als’ uitspreken en fantaseren over niet genoten winsten een zonde!

Aandelen
Indien u het risico wil beperken van uw aandelen, dan zijn hier verschillende methoden voor. Veel gebruikte methoden zijn een putoptie kopen of gebruik maken van een stop loss.
Putoptie kopen
Zo kunt u door een putoptie te kopen een recht verkrijgen waarmee u aandelen tegen een vaste prijs mag verkopen. Hiervoor betaalt u een premie. U kunt van te voren uitrekenen wat uw maximale verlies is. Tevens kunt u putopties gebruiken om uw winst te beschermen.

Voorbeeld:
Stel dat u aandelen Ahold bezit, dan kunt u een putoptie kopen waarmee u uw aandelen een jaar lang mag verkopen voor € 8,80. De aandelen noteren op de beurs € 9,00. U riskeert dan € 0,20 plus het bedrag dat u voor deze bescherming moet betalen: € 0,70. Uw totale risico is dus € 0,90 (0,20 + 0,70).

Stop-loss
Een andere mogelijkheid is dat u werkt met een stop-loss order. Dit type order kunt u gebruiken om aandelen te kopen of te verkopen op het moment dat de markt door een bepaalde grens heen breekt.

Bij een stop-loss heeft u een kritisch koersniveau in gedachten, waaronder de belegging direct na aankoop niet meer mag noteren. Gebeurt dat onverhoopt toch, dan dient de positie direct geliquideerd te worden.
Het is daarom verstandig om een stop-loss te hanteren iets onder het meest recente dieptepunt. Bij voorkeur bedraagt het verschil tussen de aankoopkoers en het meest recente dieptepunt minder dan 5%. In die situatie is het voor de meeste beleggers nog ‘acceptabel’ om een verlies te nemen als de koers onverhoopt toch weer terugvalt naar een nieuw dieptepunt.

Door de stop-loss, zodra de koers bij elke stijging boven de aankoopwaarde, direct omhoog bij te stellen, blijft het winstpotentieel intact en wordt voorkomen dat ongerealiseerde winsten omslaan in verliezen. Ook worden onverhoopte verliezen, welke direct na aankoop ontstaan, direct in de kiem gesmoord

Voorbeeld:
In bovenstaande grafiek ziet u het aandeel ASML. U hebt in de linker grafiek bij de grijze rondjes gekocht. Iedere keer als de koers van ASML stijgt en daarna teruggaat naar de rode lijn in de rechtergrafiek. Verplaatst u uw stop-loss naar dit niveau. Dit doet u zolang de koers niet onder dit niveau komt. Komt de koers onder dit niveau dan neemt u afscheid van het aandeel ASML

Obligaties
De kredietwaardigheid van een obligatie is terug te vinden in de obligatierating. Dit is het oordeel over de kredietwaardigheid van de uitgever van een obligatie in de vorm van een rapportcijfer. Het is een schatting van de kans dat de verplichtingen van die obligatie zonder problemen worden voldaan. Er zijn diverse ratingbureaus maar de meest toonaangevende zijn Moody’s en Standard & Poors. Hieronder een lijst met uitleg over de ratings:

AAA betekent maximale kredietwaardigheid
AA betekent hoge kredietwaardigheid
A betekent boven gemiddelde kredietwaardigheid
BBB betekent beneden gemiddelde kredietwaardigheid
BB speculatieve kredietwaardigheid
B zeer speculatieve kredietwaardigheid
CCC aanmerkelijk risico
CC eventueel verzuim van betaling
C uitzonderlijk speculatief
CI geen rentebetalingen meer
D verzuim van betalingen

Over het algemeen zijn obligaties tot en met BBB redelijk veilig. De kans op betalingsproblemen is dan niet zo groot is. Bij lagere ratings begint dat risico toe te nemen.

Sparen
De meeste spaarders hechten veel aan zekerheid. Om de spaarders in deze wens te ondersteunen is door de Nederlandse banken gezamenlijk een garantieregeling in het leven geroepen.

Het depositogarantiestelsel houdt in het kort het volgende in: mocht een bank waarop het depositogarantiestelsel van toepassing is, niet meer aan haar verplichtingen kunnen voldoen (bijvoorbeeld in het geval van een faillissement),
dan zijn rekeninghouders er zeker van dat hun tegoeden in betaalrekeningen, spaarrekeningen en spaardeposito’s gegarandeerd zijn.

Dit alles betekent in de praktijk voor spaarders dat hun totale tegoed bij een bank tot
€ 100.000 gegarandeerd is. Het vergoede bedrag wordt in onderhevige gevallen eerst nog verrekend met eventueel uitstaande schulden bij dezelfde instelling, zoals een hypotheek. Bij een en/of-rekening geldt het maximum per persoon en is dus maximaal € 200.000 gegarandeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s