Stap 3: Koopsignalen bepalen

on

Als u de adviezen van analisten volgt, dan is het u misschien opgevallen dat de gemiddelde analist ongeveer ieder aandeel dat hij onder de loep neemt beloont met een koopadvies, of op z’n minst het advies ‘houden’. Laat u niet verleiden door allerlei koopadviezen van banken, maar ontwikkel zelf een visie. Maar hoe bepaalt, wanneer een aandeel koopwaardig is en wanneer niet. Hiervoor zijn in de basis twee methoden: de fundamentele- en de technische analyse. Veel beleggers gebruiken deze door elkaar, maar ik vind het belangrijk om hierin een duidelijke keuze te maken. Mijn voorkeur gaat uit naar technische analyse. Technisch analyse is praktisch; het is namelijk iets dat alle ogen kunnen zien en alle vingers kunnen aanwijzen.
Bij fundamentele analyse bestudeert u gegevens waarmee u de waarde van een onderneming probeert vast te stellen. Is de waarde op een bepaald moment hoger dan de prijs op de beurs, dan is een aandeel koopwaardig.

bijvoorbeeld:
– Kijk alleen naar aandelen met een dividendrendement van meer dan 4% en koerswinstverhouding van minder dan 8.

Bij technische analyse draait het niet in wat u moet kopen, maar in de vraag wanneer dit moet gebeuren. Hierbij draait het om timing.

bijvoorbeeld:
– koop die aandelen die in de weekgrafiek een stijgende trend laten zien en in de daggrafiek een bodem maakt.

Wat is een trend?

Hoe kun je zien wat de trend is van een aandeel. Er zijn diverse manieren om te zien wanneer een aandeel in een stijgende of dalende trend zit. Hieronder zal ik de meest gebruikte toelichten.

Een patroon van hogere toppen en bodems:

Een stijgende trend zou kunnen zijn een opeenvolging van hogere toppen en hogere bodems. Een dalende trend is dan: een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems of twee voortschrijdende gemiddelden zijn nodig om de richting van de trend te bepalen. De kans dat een trend zich voortzet is altijd groter dan dat hij omkeert.

Voortschrijdende gemiddelden:

Een kortetermijn voortschrijdend gemiddelde en een langetermijn voortschrijdend gemiddelde. Het idee is dat wanneer het korte voortschrijdend gemiddelde opwaarts boven het lange voortschrijdend gemiddelde kruist dan is de trend positief gekeerd. Een negatieve kruising van het korte voortschrijdend gemiddelde onder het lange voortschrijdend gemiddelde brengt een dalende trend met zich mee. Het nadeel van deze methode is dat de trendomkeer pas in een later stadium wordt gegenereerd. Een voorbeeld kan zijn de combinatie van een 23-daags voortschrijdend gemiddelde en een 50-daags voortschrijdend gemiddelde.

Het aandeel van ASML laat een stijgende trend zien. (zie afbeelding)

Tevens kunt deze gemiddelden ook gebruiken voor aankoopsignalen. Kopen als koers terug gaat naar het gemiddelde, behalve als de koers te ver onder het gemiddelde daalt. Koop als de koers weer boven de meest recente dalingsbar uitkomt.

Beperk het aantal aandelen in uw portefeuille, maar stop niet al uw geld in één aandeel. Het beste is daarom om maximaal 10 tot 15 in portefeuille aan te houden! Te veel aandelen maakt uw portefeuille minder overzichtelijk. U moet meer transactiekosten betalen en bovendien meer tijd besteden om alles in de gaten te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s