Gaan de beurzen crashen?

Volgens enkele analisten moeten wij ons schrap zetten: de beurzen gaan crashen. Doordat de twee bekendste gevallen van een beurskrach plaatsvonden in de maand oktober associeert men in beurskringen deze maand nog steeds met crashes. Hieronder enkele headlines:

04-09-2013         Marc Faber geeft 3 redenen voor een beurscrash

30-09-2013         De Hindenburg Omen is weer gespot op de Amerikaanse beurzen. Deze voorbode van        Een aankomende zware “bear”markt ging ook vooraf aan de beurscrashes van 2007en 2002. Dus al uw long posities verkopen en massaal short gaan?

14-10-2013         Market timer Thom de Mark is nogal somber over de beurs. Als je de koers van de Dow Jones Index voor de periode van mei 2012 tot heden bekijkt dan lijkt deze beweging, op de maanden voorafgaand aan de 1929 beurscrash.

16-10-2013         BNP-Paribas bereidt zich voor op een beurscrash zoals in 2011

Aandelencrashes op een rij

Een beurscrash of beurskrach is een sterke daling van de koersen op de beurs in enkele dagen. Een beurscrash slaat steeds toe wanneer niemand het verwacht. Hieronder de aandelencrashes op een rij:

1637 Tulpenbollen

In Nederland ontstaat de eerste beursbubbel ooit uit de geschiedenis, na gespeculeer op tulpenbollen. De speculatie was gebaseerd op de handel in tulpenbollen, waar astronomisch hoge prijzen voor werden betaald. In 1637 stortte de hele handel in elkaar.

1720: South Sea Bubble

In Groot-Brittannië crasht de Londense beurs na het uiteenspatten van de South Sea Bubble. Gespeculeer op het aandeel van de South Sea Company, een bedrijf dat het monopolie had gekregen op de handel in de Zuid-Zee zorgde voor een nieuwe beurszeepbel. Het uiteenspatten van de bubble zorgde voor veel faillissementen van bedrijven en burgers die in de South Sea Company hadden geïnvesteerd.

 1773 Crash Koopmansbeurs Amsterdam

Krach op de Koopmansbeurs in Amsterdam door economische recessie.

 1873 Crash Beurs van Berlijn

Krach op de beurs van Berlijn vanwege niet ingeloste verwachtingen omtrent Duitse koloniale aspiraties en een (mislukte) moordaanslag op kanselier Bismarck.

 1882 Crash van Parijs

Door het faillissement van de populaire bank Union Générale raakt de beurs in paniek. Veel beurshandelaren gaan ook failliet en even lijkt het of zelfs de beurs zelf moet sluiten. Één lichtpuntje: beurshandelaar Paul Gauguin besluit door de crash een andere baan te zoeken. Hij wordt schilder.

1901 Crash van New York

Twee grote kapitalisten vechten om het bezig van een spoorwegmaatschappij en een bank. De koersen lopen daardoor snel op en kleine investeerders stappen in aandelen. Door een combinatie van geruchten en een compromis tussen de kemphanen donderen de koersen in elkaar. Vooral kleine beleggers verliezen bijna al hun geld.

 1929 Wall Street Crash

Het begin van de grote depressie. Veel mensen spelen op de beurs met geleend geld. Daardoor stijgen de koersen eind jaren twintig spectaculair. Als beleggers hun winsten proberen te verzilveren, klappen aandelen in elkaar. Gedurende een maand dalen de koersen met soms wel 12 procent per dag. Pas na 1945 komen ze op het niveau van voor de crash.

 1982 Sluiting van de Souk Al-Manakh

De onofficiële beurs van Koeweit was de drie na grootste ter wereld. Alleen was er totaal geen toezicht, de beursvloer was een oude kamelenhandel. Er werden vooral aandelen gekocht met cheques. Die werden soms van een latere datum voorzien, waardoor mensen op de pof kochten. Toen één cheque niet gedekt bleek, stortte de hele handel in. Koeweit sloot de beurs. Bijna 100 miljard dollar ging in rook op.

 1987 Zwarte maandag

De dag dat de Dow Jones ruim 22 procent inlevert. Beurzen over de hele wereld leden zware verliezen. Een van de oorzaken waren geautomatiseerde handelssystemen van banken, die bij een bepaald verlies automatisch aandelen in de verkoop doen. Daardoor stapelde verkooporder zich op verkooporder.

 1998: De Roebel crisis

De Russische crash. In augustus verliest de roebel 60 procent van zijn waarde in elf dagen tijd. Rusland beleeft een economische en monetaire crisis. Het Amerikaanse beleggingsfonds LTCM, dat in obligaties handelde, wordt door de Amerikaanse centrale bank van de ondergang gered, omdat gevreesd wordt voor een domino-effect op de financiële markten.

 2000 Dotcom bubble

Iedereen met een internetbedrijfje dacht miljonair te worden in de laatste jaren van de twintigste eeuw. Er werden idiote bedragen neergeteld voor bedrijven die verlies leden, allemaal vanwege de ‘belofte’ van internet. Tot mensen zich realiseerden dat ze een gigantische zeepbel hadden opgeblazen. In Nederland hadden Newconomy van Maurice de Hond en World Online van Nina Brink rampzalige beursgangen. Technologiebeurs Nasdaq verliest in de eerste weken van april 27 procent. Over een heel jaar bedraagt het verlies 39,3 procent.

 2008 Kredietcrisis

In 2008 kelderden de effectenbeurzen wereldwijd door de gevolgen van de kredietcrisis. Een aantal Amerikaanse financiële instellingen ging ten onder of werd genationaliseerd. In de Benelux werd bank-verzekeraar Fortis door nationalisatie van de ondergang gered. Beurskoersen over de hele wereld daalden eind september en begin oktober met tientallen procenten, de Nederlandse AEX index daalde in de eerste week van oktober met 25%

 2010 Flash crash

Op 6 mei 2010, om 14.42.44 uur en 75 milliseconden stortte de Amerikaanse beurs in, om 20 minuten later weer volledig hersteld te zijn. Deze krach staat bekend als de Flash Crash. Het herstel werd ingezet na een automatische handelsstop van 5 seconden tussen 14:45:28 en 14:45:33. De VPRO zond in 2011 een documentaire uit over deze krach: Money and Speed: Inside the Black Box.

(Bronnen:Wikipedia,Standaard)

Geef een reactie