Wat is een aandeel

Aandelen

Aandelen zijn mede-eigendom in een onderneming. Daardoor wordt deelgenomen in het risicodragend kapitaal van een onderneming. Zowel inkomens als hoofdsomrisico is bij de belegging in aandelen aanwezig

Welke soorten aandelen zijn er?

Gewone aandelen

De hoogte van het dividend wort op voorstel van de onderneming door de aandeelhoudersvergadering (in feite de gezamenlijke eigenaren) vastgesteld. Hoewel veel ondernemingen streven naar zekere regelmaat in de dividendbetalingen, zullen de dividenden de door de ondernemingen behaalde resultaten volgen en daardoor niet van te voren vaststaan.

Certificaten van aandelen

Deze vertegenwoordigen een origineel aandeel. Het originele aandeel is meestal in beheer bij een administratiekantoor dat optreedt als behartiger van de belangen van de kapitaalverschaffers. Certificaten geven recht op hetzelfde dividend als op de originele aandelen, zij hebben echter geen stemrecht op de aandeelhouders vergadering. Certificaten kunnen royeerbaar zijn, dat wil zeggen dat zij omgewisseld kunnen worden in originele aandelen.

Preferente aandelen

Op prefentente aandelen wordt eerst een vast percentage dividend uitgekeerd, voordat de gewone aandeelhouders dividend krijgen. Het vast percentage is de maximale winstuitkering voor de houders van de preferente aandelen. Bij matige winsten gedurende een aantal jaren is de houder van het preferente aandeel beter uit, Bij hoge winsten is de gewone aandeelhouder beter uit.

Cumulatief preferente aandelen

Indien het preferente dividend niet of niet geheel is uitgekeerd, de volgende jaren ook preferent zijn voor het achterstallige dividend.

Cumulatief preferente winstdelende aandelen

Deze aandelen geven naast het recht op cumulatief preferent dividend ook nog recht op een deel van de overwinst. Dit is winst die overblijft nadat het preferente dividend is uitgekeerd en de gewone aandeelhouders het primaire dividend hebben ontvangen.
Bij liquidatie van de onderneming hebben de houders van preferente aandelen voorrang op een uitkering boven gewone aandeelhouders, voor zover dit statutair is vastgelegd.

Preferente aandelen en certificaten van aandelen worden meestal geplaatst als beschermingswal tegen vijandige overnames.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: